utorak, 13. travnja 2010.

Osječki dani stripa i pozitive 2010


Riječ dvije o festivalima. Moj prvi strip festival bio je CRŠ 2003, a moj odlazak na njega je bio splet sretnih okolnosti. Bio je to onaj festival koji se održavao u Kulturnom centru Kaptol, bend je svirao cijelu večer, plaćeni cosplayeri su se šetali okolo, a povrh svega, bio je to i festival kada je izašlo hrvatsko izdanje Grendela. Cijela stvar je izgledala kao šminkerska privatna zabava sa temom stripa; mislim da festival nikako nije mogao ostaviti bolji dojam. Tamo su se oformili moji stavovi o tome kako bi trebao izgledati dobar festival, kako bi trebala izgledati hrvatska strip scena, i kako bi trebalo izgledati hrvatsko strip izdavaštvo. CRŠ će stoga uvijek biti moja prva ljubav i ništa manje od Zadrugine direktne intervencije neće to moći izmjeniti. Ali Osijek je bome došao blizu.
Koja riječ o Osijeku. Osijek je čarobna zemlja u kojoj je piva (ako se uopće i plaća) 10 kuna, bureci (uznemirujuće doslovno) padaju s neba, a strip festivali su za prave muškarce! Tko nije bio nek se poklopi ušima, jer su propustili nešto neviđeno. Da odmah svima bude jasno da se radi o festivalu za sirovine, održavao se u osječkoj tvrđi, unutar samih zidina. Piva je bila 10 kuna, gosti samo probrana elita, a predavanja puna šaka. I sva zanimljiva. U neko doba su gosti trebali početi crtati za posjetitelje, ali izgleda da su bili nešto sramežljivi, pa su mlade nade preuzele inicijativu. Šačica momaka je počela crtati za mase, i to je trajalo satima. Možda i ne bismo izdržali toliko da nam šanker nije počeo nositi besplatne pive dok smo crtali! Eto, to je Osijek, gdje posjetitelj može postati dio programa, a crtanje biva nagrađeno pivom! Crtasmo tako satima, pa onda opet idući dan, i priveo se festival kraju. A kako staviti točku na takvo žestoko i? Čobancem, eto kako! Napravljen je kotao čobanca za sve posjetitelje! Mislim da je jedino striptiz falio da festival postigne nekekvu singularnost i odvoji se od normalnog toka vremena. Dani stripa u Osijeku bili su toliko žestoki da bi se, da nije već zauzeto, trebali nazvati HČSP. Hrvatski Čobanac, Stripovi i Pivo! Jedva čekam idući, ne dvojim da će biti još bolji! Hvala Domagoju i Vesni na gostoprimstvu!
A sad nešto crteža koje napravih!






A i dobio sam dva crteža!
Dommy i ja smo si međusobno nacrtali svjetske ekskluzive. Njegovu možete vidjeti kod njega, ali mislim da sam ja bolje prošao. Naime, dobio sam prvi Vixen Virago pin-up u povijesti!

I za kraj, strašan zmaj od Nevena!

Broj komentara: 8:

Bob kaže...

Zagor reboot mi je najbolji (pogotovo međed), a sad mi je i žao što sam propustio festival - zvuči skroz interesantno. Ja sam bio u Osijeku od utorka do četvrtka. :\

Pajo Paksu kaže...

oanj Zagor Reebot je za mene.
Hvala Mejo i živijooooooo!

Mejo kaže...

@ Bob - Uključujući ovaj?
http://3.bp.blogspot.com/_cjbHLdSoQug/S8NMPbcEz9I/AAAAAAAAAZQ/86orch7tugo/s1600/crtez_mejo.jpg
Taj je meni najdraži sa festivala :)
@ Pajo - Nema na čemu, drugi put dobiš reboot Texa. U svemiru! :)

Bob kaže...

O, da! I taj je sjajan. Rikn'o sam od smijeha! :D

dzuka kaže...

pa sad vam stvarno zavidim na provodu!!!
i crtezi su sjajni. white power rangersi su mi najbolji! : )
ajd, naci cemo se na kavi iduci vikend kad i dommy dodje.

Mejo kaže...

Dogovoreno! Bobe, oš s nama? :)

dzuka kaže...

oce, oce .. : )

Bob kaže...

Je, je, već sam reko Džuki da me zove kad ćete se nalazit. A onda ćemo ga upilat pričajuć o RPG-ovima i treš filmu! BWAHAHAHAHAHA!!! :D