četvrtak, 31. srpnja 2014.

Beating a dead Zod

"Nije li umorstvo Zoda dokaz da je Superman voljan učiniti sve da spasi ljude?"
I.

Dobro pitanje ali kreće s krivog stajališta, rekao bih. Superman ne štiti isključivo ljude, cijeni sav život općenito. Na zemlji u DC stripovima žive razne neljudske rase koje su također pod Supermanovom zaštitom, a broj vanzemaljaca kojima je pomogao je astronomski. Smaknuće Zoda ukazuje na to da je Superman voljan raditi iznimke, nešto što je meni nespojivo sa njegovim likom.

Broj komentara: 8:

Anonimno kaže...

circle-jerk

ako postavimo situaciju da je:
a) mogao ubiti zoda i spasit 10 ljudi
b) ne ubit zoda i svjedočit smrti nevinih 10 ljudi (i tko zna kolikom broju kasnije, ipak je zod planirao istrijebiti planetu)

što bi trebao učiniti?

Mejo kaže...

Slična se rasprava vodila u komentarima ranijeg posta i moje je stajalište ostalo nepromjenjeno - nijedno od navedenog. U pitanju je Superman, on bi našao načina da stvar ne završi krvoprolićem.
Sjećam se kad je Zod na početku te borbe najavio da će ista završiti smrću ili jednog ili drugog, što je pretpostavljam bio pokušaj redatelja da Supermana liše odgovornosti. Ironija je u tome što ga time nisu oslobodili krivice već okovali za tu ideju da je ubojstvo jedini izlaz. A to nije Superman, to ne može biti Superman.

Anonimno kaže...

KOJI NAČIN?

Mejo kaže...

Nemam pojma, nisam ja Superman!
Kao trenutačna rješenja za situaciju iz filma mi pada na pamet da je mogao staviti ruku Zodu preko očiju i tako blokirati lasere ili odjetjeti s njim u zrak ili možda otpuhati onu obitelj svojim superdahom. Ako mu je mogao zavrtiti glavu toliko da mu slomi vrat, što mu nije mogao samo skrenuti pogled? Jel se Kriptonce ne može onesvjestiti?
Ali sve je to nevažno jer bi Superman trebao mene zadiviti načinom na koji je spasio stvar, ne da ja njemu predlažem rješenja.

Filip kaže...

Jebote, oko čeg se vi glođete... :-)

Mejo kaže...

Samo ti zajebavaj ali mi tu pokušavamo dokučiti istinu radi budućih naraštaja! :)

Biuk kaže...

nije. spasio. svog. zemaljskog. starog.
to. nije. superman. to. čka.

Mejo kaže...

I to također, naravno. Hvala.

Daleko od toga da je Zod jedini problem ovog "Supermana", samo ga izdvajam zato što je toliko emblematičan kao simbol za sve druge. Grozno je što nije spasio starog ali ovog lika je fest ucmekao.