subota, 6. prosinca 2014.

Breme koje Superman nosi

U nedavnom razgovoru sa još jednim Bat-fanom, izlanuta je sljedeća rečenica:

"Batman je bolji od Supermana jer je, za razliku od ovoga koji se rodio sa svim moćima, Bruce morao raditi za svoje sposobnosti."

Ja sam prije nekog vremena raskinuo sa hejtanjem Batmana (hvala, Supermane), pa neću opet povesti raspravu o tome kako je sirotom malom bogatašu bilo lako putovati po svijetu tražeći vrhunske mentore kad ima neograničenu količinu milijardi na računu. Skrenuo bih Vam radije pažnju na ovo:
Supermanove supermoći su mu urođene, da, ali nisu ono zbog čega je zanimljiv lik (u mnogo je navrata rečeno da ga to, štoviše, čini nezanimljivim). One su u kontekstu stripa samo simbol za ulogu koju je odlučio obnašati, za odgovornost koju je preuzeo na sebe - čuvaj svakoga, spasi ih sve. To je golem križ koji Superman tegli na plećima, a uzeo ga je iz razloga što je tolika dobričina. Kao što se dalo vidjeti u mnogo navrata, Kriptonci nisu intrinzično dobri. Supermanov altruizam je rezultat dobrog kućnog odgoja i rekao bih da je nepokolebiva odanost takvom maksimalnom moralnom imperativu nešto na čemu se mora raditi dulje i upornije nego na crnom pojasu iz forenzike ili kajgod.
Tako da upućujem svakoga tko sumnja u to kolika je Superman ljudina neka opet baci oko na prvu sliku i poklopi se ušima. Jebi se, Batmane; nabijem te, Spider-Mane; jedite govna, X-meni; mrš u kurac, the Hulče. Niste mu ni do koljena. U slici gore, štoviše, Superman nije uspio spasiti svakoga i evo čega ga je to koštalo: SPOJLER!
Iz ovog proizlazi da je najveća Supermanova moć to da ne poludi od pritiska te odgovornosti koju je preuzeo na sebe. Možda da češće vidimo neki strip o tome, a ne opet neki gdje nekog ubije zbog crne magije ili čega god, DC?

Broj komentara: 7:

Biuk kaže...

Počeli smo re-hejtat Betmena, ha?
Znao sam, haha!
Dovoljna ti je bila jedna rečenica nekog Bet-fana da te uznemiri!
Pa mrzi ga, šta! Boli te čuna!
Otpjevaj Betmenu ovo:

https://www.youtube.com/watch?v=avJTANfvjiE

Anonimno kaže...

Ako sam te pravo shvatio, Čovjek je super jer nosi super-teret? Ali ako super-teret čini super čovjeka, najmanje tri od ponuđenih odgovora je točno:

a) Superman je Atlas?
b) Superman je Sizif?
c) Superman je Joker?

:-)

Mejo kaže...

@ Biuk - Ma ne hejtam više, sad mi je i Batman drag, iako smatram da je okružen lošom ekipom. Načelno svojim fanovima.
@ Misteriozni stranac - Super-teret ne čini super-čovjeka jer korelacija nije isto što i uzročnost. Superman je breme svjetske sigurnosti preuzeo na sebe iz dobrote svoga srca. Teret pod kojim su prignječeni Atlas i Sizif je kazna nametnuta na njih od strane drugoga. Ne znam, doduše, na što točno misliš pod Jokerovim teretom.

Anonimno kaže...

Joker ima mnooogo loš dan i na kraju popusti. A onda dođe čovjek obučen u šišmiša da ga vrati u normalu. Jebeno, hm?

Mejo kaže...

Ako je Jokerova priča istina (što sam strip Killing Joke kaže da možda nije), ne vidim da ju se može okarakterizirati kao njegovo breme. Tragedija, definitivno, ali poludio je da se riješi pritiska te traume. Ako išta, Joker je lišen svakog tereta.
Što se tiče Batmana, u tom je stripu postupio kao gospodin. Nema batina, nema nasilja, na kraju su samo pričali.

(zanemarimo, za sad, evidentni stvarni kraj Killing Jokea)

Bob kaže...

Bogme, dobro si rekao da su Batmanov najveći problem njegovi fanovi. Svatko tko više brije na sranja poput War Crimes, No Man's Land ili, nedajbože, ono govno nad govnima - Hush radi protiv Batmana i treba ga satrat. Ovaj, uzet za zglob i naopačke trest visoko iznad mračne ulice dok se ne opameti i počne čitat Batman Adventures, ne koristeći pritom onaj idiotski Baleov glas zbog kojeg me pred običnim civilima sram što brijem na Batmana, of kors.

Mejo kaže...

Ne znam, meni je urnebesno zamišljati Balea da u trojci, dok je nosio Šiš-podom bombu iz Gothama, kaže "Some days you just can't get rid of a bomb!" :P