nedjelja, 15. studenoga 2015.

What Would Nobanion Do?

Dungeons & Dragons je bome zakon igra. Uz zabavan roleplay i razbibrigu, igračima nudi priliku da se snalažljivošću i timskim radom izbave iz raznoraznih neprilika, a Dungeon Masteru mogućnost da stvori svjetove onkraj svih predodžbi i dopusti svojoj kreativnosti da poleti. No na nesreću, izumljen je u Americi, gdje je ustavno pravo i građanska dužnost biti pička cijeli dan, svaki dan. Nije trebalo dugo da se dušebrižnici okome na novonastalu igru kao što su se ranije okomili na stripove, bicikle, kauče,... Uz to što je D&D bio novotarija, te stoga po definiciji kvario blaženu dječicu, u ovom je slučaju k tome bila riječ o alatu crnog đavla koji duboko u američku mladež sije svoje sjeme zla i socijalizma (Phrasing!). U obranu bogomoljcima koji su se ustrašili igre za djecu, odgovorni u TSR-u, firmi koja je u to doba izdavala D&D, su možda mogli predvidjeti da će biti sranja kada mali Timmy doma donese knjige koje na naslovnici imaju Sotonu:
Katalizator moralne panike je k tome bio niz slučajeva samoubojstava mladih koji su, kako se kasnije ispostavilo, bili aktivni D&D igrači. Naravno, ako se sagleda šira slika, ispostavlja se da je ranih osamdesetih Ameriku uzdrmala epidemija mladenačkih samoubojstava, koja je znala odnjeti i po 5000 žrtava godišnje*. Dakle od tisuća žrtava, neke su također imale i PHB. Spasi nas, Isuse, od pošasti D&D-a!
U svakom slučaju, pošast D&D-a za osjetljive umove mladih na kojima svijet ostaje je požnjela neke povijesne kuriozitete. Tom Hanks je započeo karijeru glumeći u filmu Mazes and Monsters, adaptaciji knjige koja je dramatizacija samoubojstva prvog od spornih klinaca**, a evanđelistički autor Jack T. Chick je objavio strip Dark Dungeons, u kojem protagonistica koristi D&D za inicijaciju u krug vještica koje se jebu sa Satanom.
(Usput, Dark Dungeons je prošle godine dobio filmsku adaptaciju. Nisam gledao film ali trailer izgleda fenomenalno.) Međutim, u cijeloj toj fami oko D&D-a i sotonizma postoji jedna divna, no malo znana ironija i vrti se oko ove zvijeri:

To je Nobanion vatrene grive, gospodar zvijeri i kralj lavova, benevolentno božanstvo Forgotten Realmsa (jednog od službenih D&D svijetova) koji propovjeda staloženost, požrtvovnost, nesebičnost, hrabrost, mudrost i milost. Nobanion je takozvani bog-uljez, jedno od božanstava koja su u Forgotten Realms došla izvana, iz nekog drugog svemira, i potom našli lokalne vjernike. Kralj lavova je konkretno stigao kroz jedno od brojnih jezeraca u izvjesnoj začaranoj šumi. Poznato? Što ako spomenem da stari tekstovi Nobaniona nazivaju Aslanom? Čitatelji upoznati sa Narnijskim kronikama C. S. Lewisa znaju da se potonje referira na Šumu među svijetovima, začarani lug u Narniji ispunjen magičnim jezercima, svako od kojih vodi u drugi svijet. Izvorni Dragon u kojem se Aslan prvi put pojavljuje čak potvrđuje da detalje o njemu valja potražiti u Narnijskim kronikama.
Dakle kaj? Čarobni lav iz bajke za djecu je ubačen u fantasy igru za djecu. Kewl fora, kaj s tim? Stvar je u tome da Aslan iz Narnije nije samo čarobni lav, on je inkarnacija Krista u tom svijetu***. Lewis je bio ateist koji se pokrstio kasno u životu, te je njegova novootkrivena vjera uvelike utjecala na pustolovine koje je pisao. Čak i ako niste čitali knjige, u najnovijem filmu ste imali priliku čuti Aslana kako kaže: “U vašem svijetu imam drugo ime. Morate me naučiti po njemu poznavati.” On sam potvrđuje svoju prisutnost u drugim svjetovima, jedan od kojih je, ispostavlja se, Forgotten Realms.
Evo, dakle, ironije o kojoj pričam: usred tog lova na vještice i mora optužbi da D&D promovira sotonizam, igrači su, ako su htjeli, mogli igrati fantasy-kršćanskog svećenika našega Gospodina i Spasitelja, Nobaniona :)

* Kasnija su istraživanja pokazala da D&D igrači zapravo imaju nižu stopu samoubojstva od vršnjaka koji ne igraju. Tko bi rekao da igranje društvenih igara u društvu pomaže ljudima da pregrme neke probleme?
** Djelo toliko senzacionalističko i mučno da je glavni detektiv na dotičnom slučaju potom objavio svoju knjigu u kojoj je javnosti dao do znanja što se zapravo dogodilo. Ispada da se radilo o sedamnaestogodišnjem wunderkindu koji se hrvao sa depresijom, akademskim pritiskom, ovisnošću o drogama, te tada nimalo jednostavnom činjenicom da su ga privlačili drugi dečki. Zašto, D&D? Zašto?
*** “Kada bi Aslan predstavljao nematerijalno Božanstvo, bio bi alegorijska figura. Međutim, on je invencija koja daje zamišljeni odgovor na pitanje: “Kakav bi bio Krist da doista postoji svijet poput Narnije i kada bi se On odlučio inkarnirati, umrijeti i uskrsnuti u tom svijetu, kao što je to učinio i u našem?” Tu se uopće ne radi o alegoriji.” – C. S. Lewis

4 komentara:

Domigorgon kaže...

Ili bilo kojega drugog sljedbenika od 1000+ DOBRIH božanstava. :D

Jedan moj igrač se nedavno uplašio za svoju dušu kad su ih napali abishai, a zatim su susreli svećenika Tiamata. "Kakve su ovo sotonističke fore!?" I kid you not. :D

Mejo kaže...

Jel onaj bogomoljac? :)

Uzgred, "svećenika Tiamat", Kraljica zmajka je žensko :)

Domigorgon kaže...

Je, okej, nisam previše razmišljao tipkajući.

I nije kolega vjeroučitelj, već Boris koji je igrao rendžera, a sad igra rendžericu sa manje-više istim statovima. :D

Mejo kaže...

For shame.