četvrtak, 24. rujna 2015.

Bukvica

Jučer u 10:04 u jutro, izvjesni je balavander postavio sljedeće pitanje:
Drski nitkove! Ne znam je li veći bezobrazluk što misliš da to pitanje nije istraženo u Supermanovoj bogatoj 80-godišnjoj povijesti ili što sumnjaš da ja na njega imam odgovor :)
Dovoljno je pogledati slavnu epizodu Must There Be a Superman? i citirati njega samoga kad kaže "You don't need a Superman! What you really need is a super-will to be guardians of your own destiny!"
U toj se seminalnoj epizodi, naime, Superman suočio sa groznom sumnjom da svojim direktnim uplitanjem i rješavanjem i najmanjih zala na Zemlji koči napredak ljudske vrste. Ta znamenita priča završava njegovom odlukom da svoju pomoć ograniči na stvari protiv kojih se ljudi svojim duhom ne mogu boriti, poput potresa ili nestašnog Brainiaca.
Još je jedan hvalevrijedan primjer u epizodi Peace on Earth, gdje Superman odluči provesti dan hraneći gladne ljude širom svijeta viškom američkih usjeva. Poanta nije da ih namiri za čitav život, već da osvjesti i potakne ostatak populacije na razmišljanje i akciju: "It's not my place to dictate policy for humankind. But perhaps the sight of me fighting hunger on a global scale would inspire others to take action in their own ways." Čak i tako, nauči da je to lakše reći nago učiniti. Na kraju poruči čitatelju: "The welfare of Earth and all its people will always be my primary concern. But if there is a solution to the problem of hunger, it must be one that comes from the compassionate heart of man and extends outward toward his fellow man."
Također obrađeno u malo drugačijem kontekstu u upravo legendarno legendarnoj dvodjelnoj priči The War Within, konkretno u prvom dijelu, Superman Adventures #11: "I won't always be here, Lois. Humanity needs to solve its own problems, not to just sit back and wait for some hero in a cape to do it for them. I have faith in humanity, Lois, and humanity should have faith in itself."
I, naravno, ne smijemo nikada zaboraviti lekciju naučenu u Superman IV: The Quest for Peace; načelno tu da bi globalno razoružanje od Supermanove ruke neminovno rezultiralo pojavom sumanutog Nuclear Mana! Rizik se ne isplati!
Šalu na stranu, čak je i u tom šašavom filmu zaključak bio itekako u duhu lika: "There will be peace when the people of the world want it so badly that their governments will have no choice but to give it to them."

Sve ovo služi da ilustrira pravi razlog, pravi odgovor zašto Superman ne radi prve stvari koje bi napravio da je stvaran lik: jer nije stvaran lik. Kao što je jedan intelektualac rekao: "...Superman, izmišljeni lik, ima jednu pravu moć koja se manifestira i u stripovima i u stvarnom svijetu: da svojim djelima potakne ljude da budu bolji i da budu bolji prema drugima."
Kada bi riješio sve probleme koji postoje, učio bi nas jedino bogobojaznosti i pokornosti autoritetu. No štiteći u svojim pričama svijet od megazlikovaca poput Brainiaca i Luthora, neprijatelja njegove razine, uči nas da se i mi možemo uhvatiti u koštac sa problemima u našem rangu. Zašto ti ne razoružaš svijet, buraz? :)

Broj komentara: 6:

Domigorgon kaže...

Ako je Superman Jesus figure, onda je to protestantsko viđenje, američko štoviše. God helps those that help themselves. I.e. uradi sam - zahvali Bogu. Superman koji se bori protiv Braniaca, Isus protiv Vraga, na kraju je poruka da smo prepušteni sami sebi. Meni se čini da nam takvi u stvarnom svijetu onda ni ne trebaju.

Je li se Superman ikada borio Gandhijevom metodom? :D

Mejo kaže...

Joj ne trolaj :)
Prvo, to "pomozi si pa će ti i Bog pomoći" možeš čuti u nas katolika.
Drugo, Superman nije Jesus figure nego kristološka alegorija. Koristi neke novozavjetne elemente da pouči sličnu pouku. No, kako je Morrison primjetio, nebo nije eksplodiralo nakon što je Bog poslao Isusa na Zemlju.
Nadalje, Superman nije u stvarnom svijetu. To je poanta. Lekcije koje te uči jesu.

I zadnje kaj, pitaš je li gladovao u inat erupciji vulkana? Koliko mi je poznato, ne :)

Bob kaže...

Ne znam, Mejo... Sva ta obrazloženja meni zvuče kao izvlačenje od toga da Superman stvarno razoruža glupavu ljudsku rasu i spasi ih od samih sebe. Ili da uključim i sebe - od nas samih. Valjda moraš biti katolik da ti to ima smisla. :D
Podjebavam te, of kors, znaš da sam ja stari socijalist, revolucionar te povremeni mizantrop. Ali svakako bi rado uživo debatirao s tobom na ovu temu.

Bob kaže...

Mislim, da ne bi bilo da se samo Supesa poziva na red - ja užasno pizdim što Batman još uvijek nije krenuo sjebati vojno-industrijski kompleks. Drži se tog usranog Gothama ko pijan plota i kenja "mrzim kriminal, mrzim kriminal", a vani se dešavaju takve strahote...

Jedini je zasad Garth Ennis imao muda pozabaviti se tom temom u svom runu na Punisheru i svaka mu čast na tome.

Mejo kaže...

Ako je itko protiv oružja, onda je to Punisher :P

Bob kaže...

U, jeben ti je protuargument! :P