petak, 31. srpnja 2015.

Superfriend

I ti isto moš ić kvragu, Tarantino. Previše često čujem ponovljeno to baljezgarenje o Supermanu od strane sugovornika koji ga nisu čitali ali su pogledali Kill Bill dvojku. To je notorna glupost na čak dva načina i ne bi mi služilo na čast da pređem preko toga.
Debata oko toga je li stvarna osoba Superman ili Clark Kent često ovisi o konkretnoj inkarnaciji njegove priče, koja je tokom 75 godina vidjela neke promjene. Tako je izvorno Kal-El bio već razigrano dijete kad je poslan s Kriptona, a prema novijom verzijama je na Zemlju stigao kao novorođenče. Osobno mi je potonja priča draža ali razlika u svakom slučaju nije velika. Kentovi su ga odgojili i dali mu prvo ime za koje je znao, te, još važnije, u njega usadili tradicionalne moralne vrijednosti i narodne mudrosti američkog biblijskog pojasa. Clark je dobričina seljak iz Kanzasa koji je naučio voziti traktor prije nego je naučio letjeti. Pretpostaviti da je Clark Kent šarada pomoću koje Superman s visoka kritizira ljudski rod je apsurdna jer podrazumjeva prijezir prema svojim zemaljskim roditeljima, ljudima koje voli više od svega.
A drugi način na koji Bill sere kroz zube je zaluđenost mističnom Supermanovom mitologijom. Ona postoji, naravno, unatoč tome što je Tarantinu promakla, ali nije najbitnija stvar u vezi Supermana. Bitnija od nje je njegova filozofija. Jer se tu manifestira Supermanova najveća moć: da sa stranica svojih priča nadahne čitatelja da bude primjer i oslonac drugima. Poanta Superman stripova je ta da si glavni lik ti, ne on. Ti kao čitatelj i kao čovjek. Sve što radi, sve s čime se hvata u koštac, sve je to zbog tebe. Jer te voli, jer stoji pred tobom i pruža ti ruku, nudi da se s njime vineš do zvijezda, jer ti dolazi sa iskrenom željom da ti bude brat. To je Superman.
Također, ako među čitateljima postoji još itko kome nisam sasvim zgadio stripove i superjunake, Film Crit Hulk je prije nekog vremena napisao zanimljiv tekst prvenstveno o Batmanu u kojem se također dotakne i Supermana. Preporučam svima jer lik i inače piše zanimljivo i obilno.

2 komentara:

Anonimno kaže...

Nemas pojma buraz! Superman je taj neki bog koji je uvijek u pravu i samo ti drzi moralne prodike dok je on iznad svega. Meni se puno vise sviđa novi smjer u kojem su krenuli s njim. Napokon se mora suociti sa stvarima s kojima se citatelj suocava. Nije više neki tip iz tridesetih koji se nije prilagodio svijetu u kojem zivi!

Postao je zanimljiviji i realniji! Pogle film! Puno je uspjesniji i bolji od onog supermena kaj su nasi starci gledali. Nije tridesetdvogodisni retard koji nosi gace preko kostima!

Nemres porec da se poboljsao u izgledu i ponasanju. Pogledaj ovaj crtez kaj si stavio. Izgleda ko da ima pelene i jos jedna usta ispod celjusti!

Ali fora blog buraz. Super su ti ove dnd ilustracije. Nisam sve vidio jos, ali hocu.

Mejo kaže...

Tko ti je rekao za moj blog, Zače Snydere? >:(