nedjelja, 7. rujna 2014.

"Počuj, učim te o nadčovjeku!"

Supermanova je snaga centralan dio njegovog lika. Kao što je općepoznato, Superman je ime dobio po ideji Übermenscha, koju je Nietzsche predstavio u svom seminalnom djelu Tako je zborio Zaratustra. Prisjetimo se onda još jednog citata iz iste knjige:
"Jer znam da si sposoban za svako zlo, od tebe tražim dobro. Doista, često se smijah slabićima koji sebe smatrahu dobrima jer nemaju pandže."
To samo znači da je lako biti "dobar" i krotak i praštati ako te strah nekome zabiti lakat u zube. Tek se netko tko se ne boji biti okrutan i zao može iskreno opredjeliti za dobro i zatomiti svoju moć kažnjavanja u korist kreposti. Tu leži poanta Supermanovog lika. Baš zato što je najjači i što se ne mora ničega bojati je toliko zanimljiv lik - bira biti anđeo čuvar svijeta iako ga nitko ne bi mogao zaustaviti kada bi odlučio biti tiranin.
Što to znači za čitatelja? Trebamo li iz priloženoga zaključiti da je Superman nedostižan ideal jer ne mogu svi biti najjači na svijetu? Jasno da ne. Supermanova je snaga tek simbol, sredstvo prenošenja važne poruke u mediju koji to radi šarenim šorama. A poruka je sljedeća: postoje jači i slabiji ljudi, viši i niži, deblji i tanji, svjetliji i tamniji, stariji i mlađi, muški i ženski. U svemu smo različiti osim u jednome - sposobnosti da se okrenemo dobru i drugoga tretiramo bratski i sa poštovanjem. Tu si jak koliko želiš biti. Srca su nam jednaka.
Budi hrabar. Jak. Dobar.
Slična me stvar potaknula da napravim onaj kolaž od prije nekog vremena. Kada je Muhammad Ali održao predavanje na Harvardu '75., prisutne je počastio sa malo poezije koju je sam napisao. Pjesma, koja konkurira za titulu najkraće na svijetu, govori o moći heroja i ideji da izdizanje jednoga od nas uzdiže i sve ostale, a ide ovako:
Me,
We
I apsoultno je u pravu. Netko tko služi za primjer neizbježno čini svijet boljim. Najbolji od ostalih ga pokušavaju dostići, a najgore izdiže čistim prosjekom. I to je za mene Superman.
Kako ovih dana stare rane opet peku, iskoristit ću priliku da se ponovo dotaknem nadolazećeg filma i kontinuiranog kaljanja ove kulturološke institucije. Unatoč svoj njegovoj snazi, najveća je ironija u vezi Supermana ta što mi moramo štititi njega. Zato što je samo ideja, sazdan tek od ranjive mašte i snova. Jer je napad na njegovu reputaciju napad na njega samoga. A situacija je trenutačno toliko crna da ga sada moramo spašavati, jer je suvremeni mit i jer nam je važan.

Nema komentara: