petak, 15. kolovoza 2014.

Zodijak - Puni krug!

I tako se godišnja zajebancija zajebancija inicijativa dvanaest horoskopskih znakova privela kraju. Ovaj trinaesti je repriza ali je tradicionalniji jer je upisan u stvarno zviježđe. Evo i škica, što sad!
Kao nagradu za tvoje strpljenje, dragi čitatelju, nudim ovu zanimljivost.
Kao što nas je Carl Sagan naučio u Kontaktu, Zemljina os polako mijenja smjer zbog utjecaja koji na ekvatorijalni pojas vrši gravitacija Mjeseca. Ta precesija znači da zemaljska os opisuje krug svakih 25800 godina, pa će nam za još nekih 12000 godina sjever opet pokazivati Vega, a ne Sjevernjača. Relevantna stvar za horoskop je ta što precesija također mijenja položaj Sunca gledanog sa Zemlje u pojasu ekliptike - Zodijaku. Od kad se horoskop počeo pratiti prije cirka dvije i pol tisuće godina, precesija je prešla desetinu puta - skoro cijeli mjesec! Zodijak se promjenio u tolikoj mjeri da ne samo da Sunce više nije u danim zvježđima horoskopa na tradicionalne datume, nego ih sad prolazi kroz trinaest! Zmijonoša je također zašao u Zodijak i svi su se datumi pošemerili. Na linku imate stvarne datume prema trenutačnoj situaciji, bacite oko i iznenadite se :)

2 komentara:

Puru kaže...

Što ćeš sada raditi?

Mejo kaže...

Imam ideju za sličan projekt koji bi imao element sudjelovanja publike ali ne znam jel se ikome od čitatelja da sudjelovati :P
S druge strane, to bi mogao biti savršen povod da prekinem taj projekt u korist plandovanja :)