nedjelja, 23. veljače 2014.

The times they are a-changin'

Nema dugo da je izašao novi DC crtić, Justice League: War. Sukladno rebootu cjelokupnog kontinuiteta DC stripova, DC Animated Universe je također krenuo iz početka. No za razliku od stripova koji moraju puniti kioske iz mjeseca u mjesec pa im se svako malo potkrade neki šit, DCAU je uvijek imao sporiji tempo i shodno tome više vremena da razradi fabule koje su u načelu uvijek bile dobre (osim kad nisu). Sa resetiranim svemirom, otvorile su se bezbrojne mogućnosti za ispričati nove i neviđene priče. Justice League: War je prva takva i već ovdje smo dobili prilku vidjeti Supermana kako zlikovcu strga vrat. FAK. JU.
Ozbiljno, koji kurac? Je li to da ga se poveže sa Man of Steelom? Je li to nova moda, da sve mora biti mračno i turobno? Nabijem te na kurac, DC, Warner Brotherse, tko god je već odgovoran za ovo. Svi superjunački filmovi su vam već crni i depresivni, po novom i stripovi također, je li stvarno bilo potrebno da i crtići budu mrki? Misli li itko na djecu? Superjunaci su vam sada svi tako "ozbiljni" i "odrasli," kao da aktivno pokušavaju odjebati publiku za koju su nastali. Što bi vam falilo da napravite neku novu stvar tipa Jusice League u kojoj mogu uživati djeca od 5 do 105 godina?
Nota bene, ta fora sa još jednim Supermanovim ubojstvom uopće nije bila u stripu prema kojem je crtić nastao! Dodali su to iz čiste objesti!
Znate što bi se zapravo dogodilo da Superman nekog ubije? To bi bio kraj, ne bi bilo nastavaka, ni za filmove ni za crtiće. Dosađivao sam Vam već sa onim fijaskom kad je Superman ubio Zoda ali sada bih se poslužio primjerom iz nekanonskog stripa Whatever Happened to the Man of Tomorrow? Osobno ga ne volim baš ali slovi za klasik pa ću se ovaj put povesti za javnim mnijenjem. Alan Moore je tim stripom otpravio Supermana iz starog DC svemira, prije prvog reboota 1985. godine. Radnja se tiče napada na Supermana od strane svih bitnih zlikovaca, za koji se ispostavi da je bio orkestriran od strane Mister Mxyzptlka (tom dripanu još uvijek ne znam izgovoriti ime). Svemogući Mxy je odlučio postati zao pa mu Superman lukavštinom dođe glave.
Nobody has the right to kill. Not Mxyzptlk, not you, not Superman... Especially not Superman!
Odmah potom zaključi da je otišao predaleko te se izloži zlatnom kriptonitu koji mu zauvijek oduzme moći. Supermana više nema! Nema nastavaka, nema para, nema smisla, nema šanse, DC!
Koliko god ne volim Whatever Happened to the Man of Tomorrow?, tamo je ubojstvo bilo barem mrvu smislenije nego u Man of Steelu. Superman je morao brzo smisliti kako pobjediti svemogućeg čarobnjaka neusporedivo jačeg od sebe. Takve su mi kerefeke svejedno glupe jer to doista nije ono što bi Superman trebao biti. Nedavno je jedan kolega opet branio Man of Steel tvrdivši da Superman nije imao izbora nego ubiti Zoda i pitavši me što bih ja napravio. Da citiram samog sebe, "Budući da film nije nastao prema istinitoj priči, napisao bih bolji scenarij."

2 komentara:

Biuk kaže...

dc=debilni crvi

Mejo kaže...

DC = Debosi, Crknite! :)