četvrtak, 15. kolovoza 2013.

Superbad

Supermana gdjekad izvdvajaju kao teškog lika za "pogoditi." Što će reći da slovi za lika s kojim je teško napraviti priče vjerne duhu stripa. Ta je reputacija, naravno, nezaslužena. Superman je važan i slojevit lik ali nije težak za ispoštovati neke osnove. Strip u kojem Superman spasi avion i Metallo dobije šakom u glavu je jednostavan i adekvatan. Priznat ću, međutim, da je Superman zahtjevan kada treba napraviti zanimljivu priču. Ima ih, naravno, koje su odlične i napete ali te su od reda radili etablirani velikani stripa. Slabiji pisci često pokleknu pred drugom velikom preprekom: neodoljivom potrebom da naprave alternativnog Supermana. Neukrotivom težnjom da odgovore na pitanje: "Što kada bi Superman nosio gaće ispod tajica?" ili slično. Opet, kompetentni scenaristi od toga mogu napraviti nešto hvalevrijedno. Superman: Red Son (strip gdje je drug Superman na čelu Sovjetskog saveza) je bio svakako zanimljiv za čitati, unatoč tome što je grozan. To je valjda poanta svega, ako ćeš već bit šašav, radije budi sasvim lud. Kad je bal nek je Hanibal, kako su govorili stari Rimljani. Blesavo je promjeniti samo sitnicu jer je golem potencijal potraćen i već svi znamo što planiraš promjeniti, budalo. Napisao bi još jedan strip o tome kako Superman nekog ubije. Kretenu.
To je pogotovo prominentno kada su u pitanju ekranizacije Supermanovih pustolovina, bilo na filmu ili u crtićima. Problem je što svi za kormilom Superman adaptacija pokušavaju izumiti toplu vodu i što im nitko nije rekao da topla voda nije pitka. Došli smo do toga da bi dobrodošlo osvježenje bila čaša hladne vode. Držim fige da će snimiti film gdje Superman dva sata samo spašava avione.
Tako da kad kreneš raditi Man of Steel 2, dragi Hollywoode, ne kompliciraj i daj da Rufus Sewell glumi Luthora. Glumio ga je u svim filmovima koje je snimio do sad, zašto ga ne ozakoniti?

3 komentara:

Maxim kaže...

Što se mene tiče ovo je jedini Supermen vrijedan pažnje!

http://www.youtube.com/watch?v=0DBxtkqf4zs

Maxim kaže...

A evo i upicanjene verzije.
http://www.youtube.com/watch?v=gHBwTjJcXss

Mejo kaže...

Klasik :)