utorak, 22. prosinca 2015.

Mano-a-Mano

Tako sam sretan što Civil War izgleda zakon (iako, već sam se prije opekao na foršpane, tako da tko zna). Ne samo zato što je Kapetan Amerika ljudina, nego i zato što držim fige da njegov treći film potuče Dark of Justice u vlastitoj kategoriji. Naime, već sam prije linkao na članak koji je objašnjavao da, čak i ako iz nekog razloga želite vidjeti šoru Supermana i Batmana na velikom platnu, ovo nije način na koji bi to trebalo biti ostvareno - taj sukob u filmu nije zaslužen. Okosnica članka je ta da je u stripu Dark Knight Returns, gdje je izvedena najpoznatija iteracija dotičnog sukoba, ista tučnjava zaslužena desetljećima prijateljstva koje Bruce i Clark imaju iza sebe i stoga izrazito dramatična. Bitnije je ono što se događa u srcima i glava dvojice boraca nego to gdje im šake lupaju, te koje moći i trikove koriste. No u Batmanu 4 će to biti šaketanje u blatu neke dvojice sirovina koji su se prvi put sreli. Klasik.
Ali glory hallelujah, stiže Civil War da svijetu pokaže patos i gravitas i dekorum i još kojekakve grandilokventne pojmove! Sukob dvojice glavnih likova tamo je turbulentan jer je zaslužen njihovim zajedničkim pustolovinama kroz dva prethodna Avengers filma. Kome nije srce zatitralo na ovu scenu?
Meni jest. Poanta ovakve priče je da svaki udarac boli publiku. Ljudi koji su pratili te likove ne bi trebali navijati da netko izgubi nego da se zaustavi taj bespoštedni sukob prije nego netko strada. Čak i ako ne vide drugi način, heroji bi trebali znati da ovo nije veličanstvena borba iz koje će jedan izaći kao trijumfalni šampion, već tragedija kroz koju će u najboljem slučaju izgubiti prijatelja.
Tako da ti držim fige, Marvele, da zaradiš svu lovu koja postoji i ubiješ volju Warner Brothersa da naprave novi Superman film barem narednih petnaestak godina.

2 komentara:

Biuk kaže...

amen to that

Mejo kaže...

Can I get an amen?!