petak, 25. prosinca 2009.

300... in SPAAACE!!!


Cameron je potrošio 10 godina i 300 milijuna dolara da Zacku Snyderu pokaže da nije ništa gori redatelj od njega. Bravo.
Pa ću u duhu bahatosti svima koji su pogledali film objasniti kaj su vidjeli. Oni koji još nisu bi tu trebali prestati čitati. Vi ostali, zinite jako da primite veliku dozu perspektive.
Ovdje se radi o visokobudžetnom remakeu filma 300 Zacka Snydera. Radi se, ukratko, o skupini ponosnih ratnika koji se sukobe sa poganima čudne boje kože, te, unatoč svojoj superiornoj opremi i taktici, izgube zbog jednog izdajce i prebjega. Tjekom filma sam na momente imao dojam da nas Cameron pokušava uvjeriti da su ti plavi mutanti zapravo pozitivci, ali to mi je jako teško prihvatiti. Koja je onda bila poanta svega? Kritiziranje kolonijalizacije, pretpostavljam prvenstveno američke? To bi značilo da je Cameron, Amerikanac (dobro, Amerikanac light. Kanađanin je), potrošio 300 milijuna dolara na najveći autoagresivni omaž samom sebi u povijesti. Ali zašto bi ijedan amerikanac osjećao krivnju, nije mi jasno. Ne trebam ih ja da ih podsjećam na Manifest Destiny, niti na to što im je to donjelo. Ameriku, za početak.
Ali poludim kad vidim čime je Cameron platio izradu ovog filma. U 10 godina je mogao snimiti Alien 3, recimo. 300 milijuna je mogao potrošiti da sponzorira neku zemlju trećeg svijeta koju godinu. Ne vidim kako je uspio tu lovu utući u ovaj film, osim ako je time financirao put u svemir da nađe prave plave vanzemaljce da mu glume u filmu.
Al ajmo na likove, jer tu se ima štošta reći. Na primjer:
Jake Sully. Glavni antagonist filma, ali nažalost, osoba koja je najviše na ekranu. Sully je lažov, izdajnik i dezerter, i glavni odgovoran za poraz dobrih dečkih. Dobije priliku istražiti čudnovat planet Pandoru koristeći skupo umjetno tijelo, i to odmah shvati kao MMOLARPG. Rastafarijanci ga prime u svoje selo, te se zbari sa jednom od njihovih ženki. To mu se učini kao dovoljan povod da izda svog zapovjednika, svoju vojsku, svoje suborce, svoju vrstu i prikloni se štrumpfovima. Na kraju filma nam poruči da je naučio kako je jedini način da se živi ako se živi ispod drva, grijući se zvjezdanim nebom i lječeći se magijom. Da, ta tehnologija je doista djelo vražje. Doduše, sigurno mu ne smeta što je predan rad i talent znanstvenika, te golemi kapital ulagača jedini razlog što je dobio svoje šminkersko novo tijelo. U samom finalu filma mu se i ostvari želja da postane stopostotni na'vi, a mi to trebamo popušiti kao dobru vijest iako svi znaju da su amerikanci najjebenija prirodna pojava koja postoji.
Neytiri. Lokalna kurva i sponzoruša. Ne samo da prevari svog zaručnika sa Sullyjem, već i njega u neko doba spuca. Naravno, čim vidi da je dobio lijepi novi auto (ili leteću neman u ovom slučaju), nije joj ispod časti (haha) da mu se vrati. Droca.Tsu'Tey. Tsu'Tey je idući vođa plemena. Stvarno mi je žao njegove sudbine, dogodile su mu se nemile stvari ni krivom ni dužnom. Čim je vidio Sullyja, znao je da nešto ne štima s tim likom, i nije ga htio u pleme. Uprkos njegovom zravorazumnom razmišljanju, glavna hipi vračara izdajniku daje da ostane. Onda izdajnik prasne njegovu zaručnicu. Kada papa štrumpf ode u vječna lovišta, Tsu'Tey postaje novi poglavica, samo da bi se Sully vratio kao polubog na zmaju. I šećer na kraju, pogine. Jer nemaš ti kaj upražnjavat svoj pravedni položaj vođe dok je Sully u blizini.
Colonel Badass. Glavni lik filma, Colonel Badass je snažan, iskren, neustrašiv, pouzdan i rođeni vođa. Arhetipni Amerikanac i ponosan na to, on je osoba sa kojom se rijetki mrcine mogu usporediti, a mi ostali se u njega ugledati. Nema toga na svijetu s čim se nije voljan pokačiti da uspješno privede kraju svoju misiju, i sigurnost vojnika mu je na prvom mjestu. Čak i kada se ophodi s neprijateljem ostaje gospodin, što smo vidjeli kada je prvo pokušao otjerati bušmane sa plinom da izbjegne nepotrebne smrti. Tijekom filma, Colonel Badass nije niti jednom ikome lagao ili zabio nož u leđa, što se ne može reći i za papka s postera. Ponudi Sullyju specijalnu misiju, te mu kaže da se brine za svoje ljude i da će se pobrinuti da mu povrate noge. A onda to obećanje i ispuni. Šteta što nije na vrijeme vidio da će ga glupan izdati. Nažalost, ratničku smrt dočeka upravo od dezerterove ruke. Možemo se samo nadati da će ga u Avataru 2 njegov buraz, John McClaine, osvetiti.
A bit će nastavaka, to je nesumnjivo. Film je već povratio uloženo, a i sam Cameron je rekao da bi rado napravio Avatar trilogiju.
Film je dakle bio 3 sata najljepše bedastoće na svijetu, da bi toliko čekanje nagradio trulim krajem i porukom koja nema apsolutno nikakvog smisla. Za sam kraj jedna zanimljivost: ako ste gledali Outlandera, kunem se, moći ćete prstom pokazivati koji će lik umrijeti i kako. Upravo je apsurdno kako je identično, probajte!

4 komentara:

Bob kaže...

Hehehe. :) Ajde, drago mi je da ima nekog tko nije oduševljen. Na sve strane samo slušam ovacije. Ja nisam još pogledao, niti ću u skorije vrijeme. Nek se prašina malo slegne pa da mogu objektivnije pristupit.

Mejo kaže...

Ma, mislim, popizdio sam. Da je tip koji je napravio oba Terminatora spao na ovo. A i nerealan je film, kad se to dogodilo da amerikanci izgube? :)

Bob kaže...

Hahahahahaha!!! Ma ajde, nije to tak strašno. Pa već se bio dobrano prosrao sa Titanicom, kaj. Abyss mi je vjerojatno najdraži njegov i brijem da se on kao i ostali filmaši iz80-ih već odavno istrošio i da ga živo boli dupe kaj misli hrpica frikova koji su odrasli na njegovim starijim filmovima. :)
Ja se ne opterećujem više s takvim stvarima (čak me ni Indiana Jones 4 nije uspio iživcirat, pretjerano). Jednostavno imam druge favorite danas. A i nerealno je očekivat da će Hollywood danas proizvodit filmove sa istim standardom kao i 80-ih. Na kraju krajeva, to što se snimalo 80-ih je direktno vezano za kratak period kreativne slobode u Hollwoodu 70-ih. Pogledaj si dokumentarac "Easy Riders, Raging Bulls: How the Sex, Drugs and Rock 'N' Roll Generation Saved Hollywood", brijem da će ti biti jasnije ovo o čem pričam. Ak ga ne nađeš zapržim ti ja.

Mejo kaže...

Potražim, pogledam pa replika! :)